Viroze, gripe, pljučnice in “Čarobna čebula”
Kadar nas v zimskih mesecih “vrže” prehlad, viroza, gripa ali kakšno drugo obolenje, ni ravno prijetno. Vsa ta obolenja lahko spremlja povišana temperatura, glavobol, vnetje grla, ušes, dihalnih poti, poln nos itd.
Ti simptomi so za naše telo zelo utrujajoči in vsak si pomaga na svoj način.
V kuhinji najdemo vse odgovore
Mrzlično iščemo pripravke, sestavine, tekamo v lekarno, da bi se težav rešili, a na domačo kuhinjo, zelišča in recepte kar pozabljamo. Za ta recept sploh ne potrebujete nakupa, kajti te sestavine so skoraj vedno v domači shrambi.
Čarobna čebula
Ne morem mimo čebule, ki je skoraj najstarejša zelenjava, ki jo ljudje poznamo. Njeni učinki, protivnetna delovanja, so znana že zelo dolgo, v kuhinji pa je nepogrešljiva sestavina skoraj vsake juhe ali solate z veliko tekočine (paradižnik, kumarice,..).
Več o čebuli in njenih zdravilnih učinkih, lahko preberete TUKAJ.
Sama že veliko let uporabljam preprost recept, ki ga z veseljem delim z vami. Čebula je vedno doma, ostale sestavine izbiram, če jih imam na zalogi, velikokrat izberem tudi čaj iz filter vrečke.
Čebulni čaj
Glavne sestavine:
- olupljeno glavico čebule ( utekočini sluz in deluje protivnetno)
- 2 -3 lovorjeve liste, če jih imate (pomirja kašelj)
- žlica slezovih koreninic, če jih imate doma, drugače ni potrebno
- 1 liter vode
Olupljeno glavico čebule, lovorjeve liste, slezove koreninice damo v liter vode in počasi kuhamo. Ko pripravek zavre, počasi kuhamo 10-15 minut na zmernem ognju in potem odstavimo.
Dodamo:
- timijan
- žajbelj
- materino dušico
- trpotec
- bezek ali kamilico ali lipo( kar pač imamo)
V vrelo vodo dodamo zgoraj našteta zelišča, ali to kar imamo v shrambi. Vsega skupaj ne sme biti več kot za slabo pest ( 2 jušni žlici), da ne bo čaj premočen, sploh kadar ga kuhamo za majhne otroke. Kadar nimamo doma drugih zelišč, lahko vržemo v vodo 1 -2 filter vrečki zeliščnega čaja ( planinski, trpotčev, pljučnik,..), kar pač imamo doma.
Vse skupaj pustimo stati 3 – 5 minut ( kadar kuhate čaj malim otrokom, ne pustite predolgo stati zelišč v vroči vodi) in nato odcedimo.
Po želji malo posladkate in ga toplega pijete lahko čez cel dan. Nekateri dodajo še med in limono, a ga je potem težje ponudit otrokom, ker je okus malce nenavaden. Najbolje, da poskusite sami in se prepričate.
Čebulni čaj, je dobrega okusa, ne povzroča želodčne kisline in ne zadaha iz ust.
Zaradi naše zakonodaje, vas pozivam, da pripravek ni zdravilo, temveč pomaga pri premagovanju bolezenskih težav. Tudi recepta ne delim, kot zeliščarka, temveč kot mama, ki ga je uporabila neštetokrat ob prehladih, virozah ali pljučnici in mogoče bo recept še komu olajšal stisko.
O samih zeliščih, lahko preberete in najdete veliko napisanega tudi na internetu, sama pa že leta uporabljam knjigo iz leta 1978 Richarda Willforta : “Zdravilne rastline in njih uporaba”.
Kako lahko čebulo uporabimo še na več načinov, bom pisala v naslednjem prispevku.