“Čebula in česen” malo drugače
V prejšnjem prispevku sem pisala o čebulnem čaju, ki ga v naši družini uporabljamo skoraj več kot 30 let. Sedaj pa bi z vami rada podelila še več preprostih receptov s katerimi si lahko pomagate ob različnih težavah.
Za tiste, ki ste skeptiki, lahko vse preverite tudi na spletu, sama pa sem odgovore in nasvete največkrat iskala v knjigi Richarda Willforta – “Zdravilne rastline in njih uporaba”.
Sama nisem zeliščarka, temveč samo mama, ki sem te recepte preizkusila in mogoče bodo delovali tudi za vas.
Vsekakor pa ob hujših obolenjih obiščite zdravnika, ki vam bo postavil pravo diagnozo in predpisal zdravila, če so za vas potrebna.
Čebula – naravni antibiotik
Čebula je tako vsestranska, da bi težko opisali vsa njena delovanja na naše telo. Kar sem si sama zapomnila pa je, da čebula deluje protivnetno in je naravni antibiotik.
Stari ljudje so čebulo in česen uporabjali pri zatiranju zajedalcev v našem telesu.
Prerezano čebulo so polagali na ognojke, rane, žulje, da so preprečili širjenje infekcije in pospešili celjenje ran.
S čebulnim sokom so mazali tudi določene ekceme, nekateri lasišča (enako so uporabljali česen) proti ispadanju las.
Če se spomnimo filmov o drakuli, pa bi ta naj preganjal tudi krvosese. Zato so stroke česna ljudje že od nekdaj polagali pod postelje, okoli vratu proti raznim urokom. Otrokom so česnovo tinkturo mazali okoli popkov in s tem odpravljali glistavost.
Čebula tudi razstruplja, zato jo nekateri uporabljajo tako, da navežejo polovico čebule na podplate in pustijo delovati čez noč.
Čebulo bi naj uživali ljudje z nizkim pritiskom, česen pa ljudje z visokim pritiskom, ker česen znižuje pritisk, kar lahko potrdim tudi sama.
Večina receptov je pisanih s svežo čebulo, a ta je precej težje prebavljiva in lahko povzroči kar nekaj nevšečnosti. Ena izmed njih je slab zadah, druga pa boleč želodec.
Kadar želite čebulo ponuditi otroku, pa zaradi močnega okusa ne boste spravili čebule v otroška usta, zato jo pred uporabo sama vedno obdelam.
Čebula s kruhom ( pri bolečem grlu, suhem kašlju, ali preventivno)
Kadar vas v zimskih mesecih začne srbeti v grlu, ali je bolečina že nastopila, ali pa imate suh in dražeč kašelj, lahko posežete po čebuli. Lahko skuhate čebulni čaj , ali si pripravite obrok iz čebule, ali kar obeh – čebule in česna.
Potrebujete:
- glavico čebule
- maščobo ( olivno olje, maslo, domačo mast, zaseka, kar pač imate na razpolago)
- kos ali dva kruha
Glavico čebule narežemo na kolobarje , v ponev damo maščobo (izbirate lahko med maslom, margarino, mastjo, zaseko ali olivnim oljem) in vanjo dodamo narezano čebulo. Na zmernem ognju počasi dušimo in rahlo mešamo, da začne čebula steklenet in spuščati svoj sok. Čebule ne pražimo, temveč, grejemo, kot da bi jo kuhali v maščobi. Ko začnejo kolobarčki že skoraj razpadati, odmaknemo z ognja, še vroče kolobarčke položimo na rezine kruha, po želji malo posolimo in ponudimo.
Lahko ste kreativni in zraven dušite še kakšne koščke bučke, koruze ali kaj podobnega in si naredite krasno večerjo.
V roku 10 minut, boste v grlu začutili olajšanje, kašelj bo postal bolj moker in izkašljevanje lažje.
Maščobe, ki bo ostala v ponvi pa le ne zavrzite, saj jo lahko uporabite, namreč še toplo lahko namažete na sprednji del pljuč in dodate ogrete krpe ( tako bo pomagalo bronhijem ali v primeru pljučnice), lahko jo namažete na ekceme, ognojke, toplo lahko nakapljate v vneto uho, uporabite pri vnetih sinusih ipd.
Enako kot čebulo, lahko uporabite česen, ali pa kar oboje skupaj!
Odkrivajte svoje recepte in uživajte v raziskovanju!