• E-KNJIGA
  • BLOG
  • PRIJAVA NA NOVICE
  • 041 444 573
  • info@tatjanafrumen.si
Tatjana Frumen
  • TATJANA FRUMEN
  • DELAVNICE
    • DELAVNICA POSTAVITVE DRUŽINE
    • OSTALE DELAVNICE
  • PREDAVANJA
  • REIKI
    • SPLOŠNO O REIKIJU
    • TEČAJI REIKI-JA
    • TERAPIJE
  • DOGODKI
    • KOLEDAR DOGODKOV
    • SEZNAM Z DOGODKI
  • Trgovina
  • KONTAKT
  • Domači recepti
  • 0 Likes
3. decembra, 2018

Žajbelj v marmeladi

Zimski meseci so na pohodu in ravno tako čas viroz, grip in pljučnic. Letošnjo pomlad sem pisala o čarobni čebuli, ki je naravni antibiotik in jo lahko uporabljamo v čaju, najdemo pa jo v vsaki kuhinji.

Tako kot smo pozabili na čebulo in njene zdravilne učinkovine, smo pozabili tudi na žajbelj. Zelišče, ki je raste skoraj v vsakem vrtu, deluje antiseptično, antimikrobno, je blago odvajalo in vzpodbuja tek.  Žajbljev čaj lahko uporabljamo kot kopeli za rane, z njim lahko izpiramo ustno votlino ob vnetju, uporabljamo ga kot obkladke za vnete oči in še bi lahko naštevali.  

Njegovo latinsko ime Salvia ( iz latinske besede salvere – zdraviti, rešiti) pove veliko o tej rastlini. Več o žajblju najdete na spletu, lahko pa nekaj malenkosti poiščete TUKAJ

Žajbelj poznamo kot čaj, bonbone za grlo, začimbo v kuhinji, kot med, a malokdo ve, da ga lahko pripravimo tudi kot okusno marmelado, ki jo bodo otroci jedli z užitkom.

 

Žajbljeva marmelada

Za žajbljevo marmelado potrebujete:

  • 2 pesti svežih žajbljevih listov
  • 4 velika jabolka
  • 1 koreninico ingverja
  • 2 limoni (sok)
  • 1 malo vrečko bio pomarančne lupinice
  • 1/2 kg ali 1 kg sladkorja in želin
  • 2 dcl vode

 

Žajbljeve lističe operemo, narežemo, dodamo olupljena, odkoščičena in narezana jabolka, koreninico ingverja ( lahko naredite tudi brez ingverja), sok 2 limon, lahko dodamo nastrgano lupino bio – pomaranč ali pa začimbo kupimo že pripravljeno. Dodamo pribl. 0,5 kg sladkorja ali več ( jaz ga dam skoraj 1 kg) in želin ( 1/2), prilagodite okus vašim brbončicam.

Vse skupaj kuhajte vsaj 20-30 minut, zmešajte s paličnim mešalnikom in nalijte v kozarčke.

Namesto jabolk lahko dodate tudi buče. Sama sem dodala še pol žličke mletih klinčkov (tudi ti delujejo antiseptično).

Dober tek!

“Pričakovanja so počasni ubijalci!”
Strah je čustvo s katerim je najlažje manipulirati!

Prihajajoči dogodki

  • Spletni tečaj Reiki 1. stopnja – mesečni program
    • 20. aprila, 2021
    • Spletni tečaj
    • torek - 8:00pop
    • 150 €
  • Spletni tečaj zdravilske tehnike REIKI 2. stopnja – &
    • 21. aprila, 2021
    • Spletni tečaj
    • sreda - 8:00pop
    • 250€
  • 041 444 573
  • info@tatjanafrumen.si
  • Ključ za varno prihodnost, Gozdna ulica 11, 2000 Maribor

PRAVNA OBVESTILA

Splošni pogoji poslovanja
Varstvo osebnih podatkov
Podjetje in kontaktni podatki
Piškotki

© 2017  Tatjana Frumen  | Vse pravice pridržane! | Izdelava spletne strani: Spletna Akademija

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov. Več o piškotkih