Žajbelj v marmeladi
Zimski meseci so na pohodu in ravno tako čas viroz, grip in pljučnic. Letošnjo pomlad sem pisala o čarobni čebuli, ki je naravni antibiotik in jo lahko uporabljamo v čaju, najdemo pa jo v vsaki kuhinji.
Tako kot smo pozabili na čebulo in njene zdravilne učinkovine, smo pozabili tudi na žajbelj. Zelišče, ki je raste skoraj v vsakem vrtu, deluje antiseptično, antimikrobno, je blago odvajalo in vzpodbuja tek. Žajbljev čaj lahko uporabljamo kot kopeli za rane, z njim lahko izpiramo ustno votlino ob vnetju, uporabljamo ga kot obkladke za vnete oči in še bi lahko naštevali.
Njegovo latinsko ime Salvia ( iz latinske besede salvere – zdraviti, rešiti) pove veliko o tej rastlini. Več o žajblju najdete na spletu, lahko pa nekaj malenkosti poiščete TUKAJ
Žajbelj poznamo kot čaj, bonbone za grlo, začimbo v kuhinji, kot med, a malokdo ve, da ga lahko pripravimo tudi kot okusno marmelado, ki jo bodo otroci jedli z užitkom.
Žajbljeva marmelada
Za žajbljevo marmelado potrebujete:
- 2 pesti svežih žajbljevih listov
- 4 velika jabolka
- 1 koreninico ingverja
- 2 limoni (sok)
- 1 malo vrečko bio pomarančne lupinice
- 1/2 kg ali 1 kg sladkorja in želin
- 2 dcl vode
Žajbljeve lističe operemo, narežemo, dodamo olupljena, odkoščičena in narezana jabolka, koreninico ingverja ( lahko naredite tudi brez ingverja), sok 2 limon, lahko dodamo nastrgano lupino bio – pomaranč ali pa začimbo kupimo že pripravljeno. Dodamo pribl. 0,5 kg sladkorja ali več ( jaz ga dam skoraj 1 kg) in želin ( 1/2), prilagodite okus vašim brbončicam.
Vse skupaj kuhajte vsaj 20-30 minut, zmešajte s paličnim mešalnikom in nalijte v kozarčke.
Namesto jabolk lahko dodate tudi buče. Sama sem dodala še pol žličke mletih klinčkov (tudi ti delujejo antiseptično).
Dober tek!